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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoARAUJO, E. A. F.; RIBEIRO, S. da C. A.; AZOUBEL, P. M.; MURR, F. E. X. Drying kinetics of nectarine (Prunus persica) with and without shrinkage. In: INTERNATIONAL DRYING SYMPOSIUM, 14., 2004, São Paulo, SP. Proceedings... Campinas: State University of Campinas, Chemical Engineering School, 2004. v. C , p. 2189-2194.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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2.Imagem marcado/desmarcadoABREU, L. F.; SILVA, P. A.; ARAÚJO, E. A. F.; CARVALHO, A. V. Efeito da secagem sobre as propriedades antioxidantes de pimentas vermelhas Capsicum annuum var. annuum. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25., 2016, Gramado. Anais... Gramado: SBCTA Regional, 2016.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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3.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, A. V.; MATTIETTO, R. A.; SILVA, P. A.; ARAÚJO, E. A. F. Otimização dos parâmetros tecnológicos para produção de estruturado a partir de polpa de açaí. Brazilian Journal of food Technology, v. 13, n. 4, p. 232-241, out./dez. 2010.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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4.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, S. C. A.; ARAÚJO, E. A. F.; AZOUBEL, P. M.; TOBINAGA, S. Otimização do processo de desidratação osmótica na redução da atividade de água do Mapará (Hypophthalmus edentatus). In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 5., 2003, Campinas. Resumos... Campinas : UNICAMP, 2003. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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5.Imagem marcado/desmarcadoABREU, L. F.; RIBEIRO, S. da C. do A.; ARAÚJO, E. A. F. de. Processo agroindustrial: elaboração de farinha de resíduos de tambaqui (Colossoma macropomum) para uso como ingrediente de rações de pescado. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2012. 5 p. (Embrapa Amazônia Oriental. Circular técnica, 47).

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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6.Imagem marcado/desmarcadoRIBEIRO, S. C. A.; ARAÚJO, E. A. F.; AZOUBEL, P. M.; BARBOSA JÚNIOR, J. L.; TOBINAGA, S. Efeito das variáveis de processo na redução da atividade de água de mapará (Hypophthalmus edentatus) desidratado osmoticamente. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 19., 2004, Recife. Anais... Recife: SBCTA, 2004. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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7.Imagem marcado/desmarcadoABREU, L. F.; ARAÚJO, E. A. F.; CARVALHO, A. V.; MACIEL, R. A.; GÓIS, P. D. S. Influência da secagem sobre a manutenção de nutrientes de pimenta. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DOS ALIMENTOS, 9., 2011, Campinas. ciência de alimentos e qualidade de vida: saúde, meio ambiente e sustentabilidade. Campinas: Unicamp, 2011. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.

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8.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, I. S.; RIBEIRO, S. C. A.; LOURENÇO, L. F.; CARVALHO, A. V.; ARAUJO, E. A. F. Planejamento de mistura na otimização do processo de extrusão da farinha de resíduos da indústria alimentícia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA QUÍMICA, 19., 2012, Búzios. Anais... São Paulo: Associação Brasileira de Engenharia Química, 2012. p. 12673-12682. 1 CD-ROM.

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9.Imagem marcado/desmarcadoEL-AOUAR, A. A.; AZOUBEL, P. M.; ARAÚJO, E. A. F.; BARBOSA JÚNIOR, J. L.; ANTONIO, G. C.; MURR, F. E. X. Desidratação osmótica de mamão Formosa (Carica papaya L.): análise dos parâmetros de processo. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 5., 2003, Campinas. Resumos... Campinas : UNICAMP, 2003. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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10.Imagem marcado/desmarcadoAZOUBEL, P. M.; TONON, R. V.; EL-AOUAR, A. A.; ANTONIO, G. C.; ARAUJO, E. A. F.; RIBEIRO, S. C. A.; MURR, F. E. X. Osmotic dehydration of cashew apple in corn syrup: influence of process variables. In: INTERNATIONAL DRYING SYMPOSIUM, 14., 2004, São Paulo. Proceedings... Campinas: State University of Campinas, Chemical Engineering School, 2004. p. 2091-2096.

Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.

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11.Imagem marcado/desmarcadoLOURENÇO, L. F. H.; TAVARES, T. S.; ARAUJO, E. A. F.; PENA, R. S.; JOELE, M. R. S. P.; CARVALHO, A. V. Optimization of extrusion process to obtain shrimp snacks with rice grits and polished rice grains. CyTA: Journal of Food, v. 14, n. 2, p. 340-348, 2016.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  25/01/2023
Data da última atualização:  13/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BARRETO, A. C.; FERREIRA NETO, M.; OLIVEIRA, R. P. de; MOREIRA, L. C. J; MEDEIROS, J. F. de; SÁ, F. V. da S.
Afiliação:  ARTÊNIO CABRAL BARRETO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO; MIGUEL FERREIRA NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO; RONALDO PEREIRA DE OLIVEIRA, CNPS; LUÍS CLENIO JÁRIO MOREIRA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO CEARÁ; JOSÉ FRANCISMAR DE MEDEIROS, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO; FRANCISCO VANIES DA SILVA SÁ, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DO SEMI-ÁRIDO.
Título:  Comparative analysis of spectral indexes for soil salinity mapping in irrigated areas in a semi-arid region, Brazil.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Arid Environments, v. 209, 104888, Feb. 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jaridenv.2022.104888
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Salinization reduces agricultural yield and sustainable development in the long term. In this study, we identified the spectral index that best estimates soil salinity in the area of the Baixo-Açu irrigated perimeter in northeast Brazil. We also established how vegetation canopy and satellite image spatial resolution influence the results. The electrical conductivity of 42 sampling points was determined and correlated with 20 spectral salinity indexes. The spatial resolution influence on index response was evaluated using OLI/Landsat8 and MSI/Sentinel2 satellite images, with spatial resolutions of 30 and 10 m, respectively. They were applied to bare soil and vegetation canopy areas to assess the vegetation canopy influence on the indexes. Normalized Differential Vegetation Index greater than 0.33 indicated soils with vegetation canopy. In all analyses performed, the bare soil areas had the best results. From the 18 analyzed indexes, Sentinel2 images outperform Landsat8 images. The Soil Index-1 showed an 80.34%-determination coefficient that outperformed the other 19 indexes in soil salinity identification. These results indicate that the association of the Soil Index-1, Sentinel2 images, and the Normalized Differential Vegetation Index less than 0.33 improves the evaluation of the salinized areas.
Palavras-Chave:  Índice de Vegetação por Diferença Normalizada; Salinidade do solo.
Thesagro:  Salinização; Sensoriamento Remoto; Solo.
Thesaurus NAL:  Normalized difference vegetation index; Remote sensing; Soil salinity.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
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